Kom-, kom-, kom-munikation

Vi som jobbar med eller tycker till om skogen har så mycket sakkunskap i våra huvuden. Där trängs latinska växtnamn, tillväxtfunktioner, förflyttningsscheman, virkeskvalitéer, lagparagrafer, markberedningsmetoder, rödlistade arter, momsredovisningsdatum och en och annan sångtext. Men vad hjälper det om vi inte klarar kommunikationen mellan de människor som äger, jobbar med och berörs av skogen?

Ett praktexempel på bristande kommunikation pågår just nu i min hemkommun i Jämtland. Jag har i ett tidigare blogginlägg berättat om länsstyrelsens hantering av skogsägarna i Offerdal. De som vid ett första informationsmöte fick kastat i ansiktet av en tjänsteman att ett 600 hektar stort reservat skulle bildas vare sig de ville eller inte. Och där en orolig markägare fick rådet att ”…. skapa dig ett eget liv någon annanstans.” En grundkurs i kommunikation skulle troligen ha förebyggt de värsta grodorna.

Landshövdingen insåg att situationen höll på att urarta, kallade till nytt möte och lugnade markägarna med att säga att länsstyrelsen inte tänker tvinga in markägarna i något reservat. Dessutom lovade länsstyrelsen att kvalitetssäkra den synnerligen översiktliga artinventering som hade gjorts i skogen. Frid och fröjd rådde i Offerdal något dygn. Sen trädde Skogsstyrelsen fram i media och uttryckte sin indignation över landshövdingens ingripande. Nog kan man undra hur det står till i myndighetsvärlden när kommunikationen mellan myndigheter går via tidningens förstasida. Det blir bakläxa på kommunikationskursen.

tidningssidor.jpgI höst har sedan tidningens förstasida haft flera reportage från Offerdal. Media i all ära men någon lyckad kommunikationskanal mellan myndighet och skogsägare är det inte. En inlejd inventerare från Västmanland uttrycker ena dagen att detta är ”den bästa skogen i Jämtland”. Han medger dock att det kan skilja mellan vad artinventerare och skogsägare anser vara ”bra skog”. Dagen efter är det markägarnas tur att pryda förstasidan. De känner sig överkörda och oinformerade om att artinventering pågår. Att en markägare blivit uppringd för att inventeraren ville ha nyckel till en vägbom tycker de inte är tillräcklig kommunikation.

Nästa kapitel i följetongen kom när Naturvårdsverkets nytillträdda länskontakt besökte området tillsammans med fem (5!) handläggare från länsstyrelsen. Några citat från intervjuerna: ”… sen är frågan hur mycket man ska säga och när. Som inventerare vill och kan man inte ha markägarna med sig på alla områden, man måste kunna jobba också.” ”Det är lite som att vandra på en knivsegg vad man kan säga och inte för att inte väcka ont blod.” Ja se den knivseggen har länsstyrelsen slipat själva med hjälp av bristande kommunikation och respekt för de skogsägare som bor och verkar i den ännu levande Offerdalsbygden.

Under mitt yrkesliv har jag blivit alltmer övertygad om att nästan alla problem som uppstår beror på bristande kommunikation. Men vad lär vi oss om kommunikation i våra grundutbildningar? Jag hoppas att dagens jägmästarutbildning innehåller mycket mer av den varan än den gjorde på min tid ….. men säker är jag inte. Säker är jag inte heller på hur mycket kommunikationskunskap som ingår i utbildningen av biologer och miljövetare.  Jag hoppas att det inte är bara ”trial and error”* i yrkeslivet som gäller.

 

*Definitionen av inlärningsmetoden ”trial and error” är: ”Vid inlärningsförloppet elimineras undan för undan felaktiga eller ineffektiva beteenden därför att de inte leder till framgång.”

4 tankar om “Kom-, kom-, kom-munikation

 1. Det är inte manipulation, retorik, PR eller muntlig framställning jag tänker på när jag efterfrågar kommunikationskompetens. Det är insikt i hur vi människor sänder och tar emot budskap, vilka reaktioner som kan uppstå när man underlåter att kommunicera eller gör det på ett respektlöst sätt. Även insikt i att kommunikation är en tvåvägsprocess vilket också innebär att lyssna.

  Gilla

 2. Jag undrar ändå om fler kurser i kommunikation (manipulation, retorik, PR, muntlig framställning) med de inblandade skulle hjälpt. Det hjälper inte alltid med förståelse när man arbetar mot oförenliga mål. Social kompetens är kanske inget som går att lära. Sex hundra hektar och många involverade är kanske bra en del av kommunikationen sker offentligt i media. Det är inte så lätt att stå för en myndighets kommunikation.
  Vi eller åtminstone jag tycker väl ändå att det är bra om det blir fler formella naturreservat? Och huvuddelen av marken är ju privat.
  Vad myndigheterna nog kan göra är att generellt undvika att hårddriva principer, eftersom det gör motståndet och konflikterna större i andra frågor. Tänker på när myndigheterna hårddriver att myndigheterna skall undgå ekonomiska konsekvenser för omfattande ingrepp. Jag har ju själv argumenterat om lavskrkrika. Det är klart att man skall söka undvika hårda konfrontotioner men ibland går det snett, och då är det bra om det finns ett förtroendekapital, så omvärlden ser det som ett undantag.

  Gilla

 3. Lantbruksnämnden i Jämtland har en diger lista på sitt samvete, även om den nu går under namnet Länsstyrelsem. Under 80-talet blev jag, som exempel, erbjuden att köpa grannens skogskifte. Så långt allt väl. Lantbruksnämnden gav inte förvärvstillstånd med motiveringen: att jag hade skoglig utbildning varför jag inte hade behov av skog. Godtagen köpare blev SCA ! — Grannen skulle gott ha kunnat skänka mig skogen, men som han var av den gamla sorten, ville han inte ändra på det hela. — Andra märkligheter utspelade sig i byarna.

  Gilla

  • Märkligt! Vi har ju sedan mer än hundra år en bolagsförbudslag, dvs bolag får inte köpa skogsmark såvitt de inte har har sålt motsvarande areal skogsmark någon annanstans eller har virkesförädlande industri i området. Och skoglig utbildning är det inte många av landets 330 000 skogsägare som har.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s